Nik Aziz Akan Berundur Tidak Lama LagiHarakahdaily Tue | Oct 13, 09 | 12:30:24 pm MYT

KOTA BHARU, 13 Okt: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sekali lagi berkata, orang Cina di negara ini perlu mengambil peluang untuk memimpin negara ini dengan mengkaji, menyertai dan seterusnya memimpin Islam. Ini kerana, orang Cina jelas cerdik dalam berpolitik dan patut memimpin orang Melayu.

Beliau merujuk kes perwakilan MCA yang menolak kedua-dua pemimpinnya yang dikira salah laku dan rasuah dengan memberikan isyarat kedua-duanya tidak layak memimpin orang-orang Cina dan MCA.

Dalam persidangan luar biasa (EGM) MCA itu, perwakilan meluluskan undi tidak percaya kepada Presidennya, Datuk Seri Ong Tee Kiat. Perwakilan juga menolak usul untuk melantik semula timbalan presidennya, Datuk Seri Chua Soi Lek yang dipecat oleh Lembaga Disiplin parti itu. Namun perwakilan menerima beliau sebagi ahli parti. Bagi Nik Aziz, keputusan ini melambangkan kebijaksanaan orang Cina berpolitik

Sehubungan itu, beliau menawarkan sekali lagi agar mereka mengkaji, menyertai dan memimpin Islam kerana mereka adalah kaum yang cerdik dan layak memimpin Islam berbanding orang Melayu sendiri. Nik Abdul Aziz Nik Mat, semasa memberi responnya berhubung pilihan raya kecil Bagan Pinang berkata, kalah atau menang adalah adat di dalam sebuah perjuangan, seraya mengakui bahawa PAS menghadapi tentangan kuat daripada UMNO pada PRK kali ini.

"Kita terima kekalahan ini. Tak apa. PAS tidak pernah lupa pada falsafah, menang tidak bererti selama-lamanya akan terus menang. Begitu juga kalah. Kelantan pun sebelum ini pernah kalah tetapi akhirnya mampu bangkit semula," katanya. dipetik klik d sini

Komen PB

Ini lah Melayu yang lupa diri dan mabuk kuasa sehingga sanggup gadai maruah bangsa dengan merelakan orang Cina memimpin Melayu kononnya sebab mereka lebih cerdik .

Selain itu , Nik Aziz juga berkata mereka layak memimpin Islam berbanding orang Melayu sendiri . Adakah Nik Aziz buta sejarah dan contoh paling dekat lihatlah sendiri kekejaman tentera Thailand yang membunuh ramai umat Islam di Thak Bai dahulu . Di Singapura pulak, apa nasib umat Melayu di sana di bawah pemerintahan PAP ?? Pemimpin Melayu di sana apa kuasa yang mereka dapat ??

Aku rasa sebelum Nik Aziz cakap orang Melayu tak layak memimpin , sepatutnya beliau lah yang perlu letak jawatan dulu dan bagi kepada Cina pegang MB Kelantan tengok . Apa pembangunan yang dibuat oleh Nik Aziz di sana ?? ramai lagi rakyat miskin menagih bantuan tetapi pemimpin PAS di sana kaya raya dengan hasil balak .

0 comments:

Post a Comment